Халотерапия при бременност

pregnet

Посещаването на солна стая е естествена физиотерапевтична процедура, която оказва здравословен ефект върху организма на майката и бъдещето дете. По своята същност, солната терапия представлява вдишване на сух въздух, изпълнен със солни частици. Това влияе благотворно на целия организъм: вътрешните органи се снабдяват по-добре с кислород, дишането става по-дълбоко и бъдещата майка, докато релаксира под звуците на приятна музика, си укрепва имунитета.

С какви проблеми, по време на бременността, може да се посети солната стая?

  1. Токсикоза. Лекарите нямат единно становище за причините на това състояние. Но, вече е доказано, че сеансите в солната стая значително намаляват проявяването на токсикозата. Разбира се, при много тежка форма на токсикоза, халотерапия не се препоръчва.
  2. Недостиг на кислород. Растящото в майчиния организъм дете, с времето си "отвоюва" все повече пространство. От една страна това радва майката, защото наближава срещата с бъдещата рожба. Но от друга - нараства притискането на вътрешните органи. Високото налягане върху диафрагмата води до т.нар. задъхване. Дишането на въздух, наситен със сол, помага да се обогати кръвта с кислород. По този начин бъдещата майка отново може да усети какво означава "дишам с пълни гърди".
  1. Умора и емоционална нестабилност. В периода на бременността, женският организмът изпитва голямо натоварване. А изменението на хормоналния баланс поднася различни изненади като безпричинни сълзи или лошо настроение, повишена дразнимост към околните. Халотерапията помага за отпускането на емоционалното напрежение и съхраняването на душевния мир в личен и семеен план.
  1. Профилактика и възстановяване след инфекциозни и кожни заболявания. На бъдещата майка се налага да бъде изключително внимателна при вземането дори на най-безобидното лекарство. Винаги има съмнение, дали някое лекарство няма да навреди на бъдещата рожба. Затова, когато има възможност да се замени някое лекарство със солна терапия, по-добре е и така да се постъпи.
  1. Неутрализация на вредното въздействие на никотина върху бъдещето дете. Всички знаят, че пушенето на майката вреди на бебето. Но не всички намират сили да се откажат от този вреден навик. Сеансите в солната стая помагат да се понижи риска за здравето на бъдещото бебе и неговата майка.
  1. Халотерапията активира лимфната система в организма и помага да се изведе излишната вода, което е особено полезно в последните месеци на бременността.
  1. Солта спомага за ограничаване и на респираторните заболявания, които са особено опасни за деликатното женско здраве през студените месеци. Така бременната жена може да ограничи опасността от вирусни заболявания и да редуцира вземането на лекарства през този специален период.

Халотерапията е напълно безопасна и полезна по време на бременност, но за бременни жени след 3-тия месец се препоръчва консултиране с лекар.