Image
Image

При кои заболявания се прилага халотерапията?

АСТМА

Астмата е хронично заболяване на дихателната система, причинено от възпаление на дихателните пътища. Заболяването засяга хора от всякаква възраст, от различни култури и географски ширини. Изчислено е, че засегнатите индивиди са около 300 милиона по целия свят (около 500 000 астматици има в България).

Астмата предизвиква повтарящи се пристъпи на хриптене, липса на въздух, чувство за стягане в гърдите и кашлица, особено през нощта или рано сутринта. При астмата хронично възпалените дихателни пътища са хиперактивни. Те се запушват, като по този начин ограничават потока от въздух (заради бронхоспазъм, струпване на слузести секрети и повишено възпаление), когато са изложени на различни рискови фактори.

Кризите при астмата са епизодични, но възпалението на дихателните пътища е хронично.

Как действа халотерапията?

Вдишаните частици сол с присъщото им противовъзпалително и антибактериално действие, поглъщат подуването на лигавицата, която покрива дихателните пътища, разширяват бронхите и увеличават потока от въздух като по този начин намаляват бронхоспазъма. След няколко сесии на халотерапия, пациентът  може да диша по-добре,  кашля и киха по-малко, не усеща липса на въздух и не е необходимо да  разчита на инхалатори за астма и бронходилататори.

astma